Hvordan sikrer du hund i bil? Hva sier vegtrafkkloven?

Nyttige tips til hvordan du og hunden din får en trygg og komfortabel biltur. Vi tar også for oss hva vegtrafikkloven sier om sikring av hund i bil

Hund i bil regler

Vegtrafikkloven §3

Vegtrafikkloven §3  sier: Før kjøringen begynner, skal føreren forvisse seg om at kjøretøyet er i forsvarlig og forskriftsmessig stand og at det er forsvarlig og forskriftsmessig lastet. Man skal sørge for at kjøretøyet også under bruken er i forsvarlig stand og forsvarlig lastet. Loven sier altså ikke noe spesifikt om kjæledyr i bil, men loven gjelder allikevel for trygg sikring av last.
 
Det er altså ingen lov som sier spesifikt at du må sikre hund i bil, men sikring av hund er likevel omfattet av vegtrafikkloven som sier at det er påbudt å sikre all last i kjøretøy. I tillegg tilsier all sunn fornuft at dyr i bil må sikres, akkurat som mennesker. Om hunden er løs i bilen kan farlige situasjoner oppstå ved at den kan distrahere føreren. Ved kollisjon, bråbrems eller kraftig sving kan hunden bli kastet rundt og skade seg selv eller andre. 
 
Hva er viktig å tenke på når man frakter hund i bil?  Det er viktig å sikre kjæledyret på en sikker måte, noe som er en selvfølge for de fleste uansett. Hunden må alltid være sikker. Bur er best, men ikke alle har stor nok bil og da kan sele eller annen sikring være et godt alternativ. Vegtrafikkloven kan ikke kreve noe som ikke er mulig å få til, derfor må man bruke sunn fornuft, og sikre hunden (også katter og andre kjæledyr) som best mulig.
 

Husk å gjøre hunden trygg i bur i god tid før avreise (se også tips nederst i artikkelen).

  • Gå en lang tur med hunden før avreise. Dette gjør at den ikke må på do under reisen, og får ut energi slik at den lettere slapper av på reisen.
  • Husk å ta pauser for å drikke vann og gå på do. Hvis hunden blir liggende lenge i buret tørst eller tisse-trengt så blir ikke bur og biltur en positiv opplevelse. Det kan gjøre at hunden ikke trives med reise senere.
  • Kjør pent og unngå brå-bremsing! Dette er spesielt viktig for valper og unge hunder som har lett for å bli bilsyke. Hvis hunden begynner å bli bilsyk, så kan det ende med at bilkjøring blir et problem. Hunden vil forbinde kvalme og uvelhet med biltur. og kan dermed stresse seg opp og nekte å bli med på biltur senere.
  • Gjør buret, eller plassen hunden skal være på, komfortabel. Myk seng, tepper, kanskje hundens favoritt bamse. Da vil hunden føle seg mer hjemme og bli mer trygg.
  • Unngå godbiter/gnagebein i bil. Mange gir hunder gnagebein i bil. Når hunden ligger i ett bur så har man ikke full kontroll, og det er lett at hunden setter en bit i halsen eller blir kvalm og kaster opp på grunn av spisingen. Derimot er det supert å gi mange godbiter når hunden kommer inn i buret eller når man tilvenner hunden buret.

Hvordan velge rett bilbur til hunden:

Det er viktig å ikke ha alt for stort bur til hunden, da dette gir hunden best sikkerhet i et eventuet sammenstøt. Buret bør heller ikke være så lite at hunden blir presset eller ligger ukomfortabelt over lang tid hvis kjøreturen er lang. Dette vil gjøre at hunden kan bli stresset og ikke ville bruke buret. Det kan være lurt å måle hunden for å vite målene hunden skal ha på buret. Husk at i bur skal hunden alltid kunne:

  • Stå helt fritt oppreist
  • Ligge
  • Snu seg uten problemer

Sjekk også ut vår mer utfyllende artikkel: "Valg av bilbur til hund"

Passer bilburet til bilen?

Dette er kanskje ikke et spørsmål om sikkerhet i bil, men det er et spørsmål som alle bileiere stiller seg. Hvis du sjekker ut våre "Movapet" bilbur, så har de tatt høyde for dette spørsmålet, og hvert av burene kommer med en hendig størrelsesguide, som viser hvilke bilmodeller som passer til buret. Her finner du Movapet bilbur.

Hvordan måle hunden for å finne rett bilbur:

  • Målene skal tas når hunden står helt oppreist og i en naturlig posisjon.
  • Mål hunden fra snuten til haleroten. Dette målet + 10 cm er lengden du bør ha på bilburet. Da vil også hunden få til å snu seg rundt
  • Mål hunden fra poten til manken (mellom skulderbladene nederst på nakken). Dette målet + 10cm er høyden du bør ha på bilburet.

Hvordan gjøre hunden trygg i buret/bilen:

Dette fins det ingen fasit på, og det er forskjellige metoder som fungerer på forskjellige hunder. Noen hunder blir aldri helt komfortable i bil, men det er vår plikt som hundeeier å  gjøre vårt beste for at hunden skal bli komfortabel og avslappet.

Her er noen tips og triks for å gjøre hunden trygg i buret/bilen:

  • Godbiter i bilen/buret, bilen står stille med alle dører åpne sånn at hunden kan snuse rundt og finne godbiter. Hunden kan også fritt hoppe ut hvis den vil, da føler den seg ikke innesperret.
  • Sove i bilen med hunden, da lærer den seg å slappe av og ser at eieren også slapper av der.
  • Spise/bruke mye tid i bilen. Kanskje kan du ta med PC inn i bilen og sende noen mailer, eller spise middagen der.
  • Ha sengen/teppe som hunden bruker inne i huset med ut i bilen. Da er det kjent lukt og lettere å slå seg til ro.
  • Kjør veldig korte turer i rolig og fint tempo til du ser at hunden blir mer komfortabel

Hvordan sikre hund i bil uten bilbur

Som tidligere nevnt, så krever ikke vegtrafikkloven at hunder skal være plassert i et bilbur. Ofte har ikke bilen plass til et bilbur, og hva gjør man da?
Bilbur til hund er absolutt best, men det som da blir viktig er å finne det nest beste alternativet. Her er noen forslag til metoder og utstyr som du kan vurdere å bruke i arbeidet med å sikre din hund i bilen. :

  • Gulvet bak forsetene.
    Du skal ikke glemme området på gulvet bak forsetene. Dette området er regnet som et sikkert sted for hunden. I mangel av bilbur kan du vurdere forsøke å stroppe fast et mindre hundebur i dette området.
  • Gjøre hele bagasjerommet om til et "bur"
    Det finnes solide systemer på markedet som sikrer selve bagasjerommet med solide metallvegger og som da kan gjøre bagasjerommet i seg selv om til et bur med sideskillere for å begrense sidveis bevegelse og vegg som stopper fremoverbevegelse. Slike sustemer tar forøvrig også mye plass og passer nok heller ikke alle biler.
  • Sette opp skillevegg bak baksetene
    Mange biler kommer med innebygget bagasjeromssikring ment for å beskytte passasjerene mot varer som kan fly forover. Slike vegger kan også beskytte hunden fra å fly forover. Vegger og skiller til å feste bak baksetet fåes også kjøpt her på nettsiden. Forøvrig så er det viktig at hunden ikke har for mye plass, slik at den ikke glir frem og tilbake.
  • Sikkerhetsbelte til hund
    Det finnes belter som festes til hundens brystsele (skal absolutt ikke festes i halsbåndet) og derettet klikkes inn i bilbeltefestet. Det høres jo ut som at hunden vil bli like godt sikret som et menneske med bilbelte, men det strides om dette er en god nok metode og om disse sikkerhetsbeltene faktisk vil holde hvis bilen kræsjer. 

Mikopet har muligens det største utvalget av bilutstyr til hund, katt og andre kjæledyr, men det er til syvende og sist ditt ansvar som bileier å sikre kjæledyret forskriftsmessig (lasten). Her kan du sjekke ut alle våre bilprodukter til hund

Mikopet | din dyrebutikk på nett

Del: