Guide til hvordan du skal velge riktig hundebur til bil

Tips til å velge riktig hundebur til bil

Hundebur bil

Er det påbudt å ha hundebur i bilen?

Vegtrafikkloven §3 / Lovdata har ingen spesifikke krav om hvordan du skal sikre hund eller andre kjæledyr i bil. Det vegtrafikkloven presiserer er «forsvarlig sikring av last i bil». Det er her sikring av alle kjæledyr i bil kommer inn. Det er altså ikke et påbud om hundebur til bil. Din jobb som bileier og hundeeier er å vurdere beste og sikreste måte å frakte hunder på i forhold til din bil og din hund, men også katter og andre kjæledyr. Vi skal ikke glemme alle de andre kjæledyrene. De samme reglene gjelder for dem.

Derimot, så er frakt av hund i et solid hundebur som er designet for bruk i bil det beste alternativet. Dette tar vi opp lenger ned. Vanlige sammenleggbare hundebur vil neppe være fullgod sikring av kjæledyr i bil. 

Tüv test / krasjtest av bilbur til hund

Tüv test er et tysk sertifikat som har blitt «allmenn» godkjent som en sikkerhetsstandard innenfor bilverdenen. Alt tenkelig utstyr til bil kan på privat basis bli TÜV-testet. Et TUV sertifikat betyr at produktet lever opp til det tyske instituttets krav til kvalitet og sikkerhet. Et TÛV sertifikat betyr ikke nødvendig vis at produktet lever opp til norsk standard. Det er i all hovedsak kun 4pets sine bilbur som er Tüv testet.

Har forsikringsselskapene krav om hundebur til bil?

Mange tror at forsikringsselskapene «krever» at hund skal sikres i hundebur som er designet spesifikt for bil, men dette er ikke korrekt. Forsikringsselskapene må også forholde seg til vegtrafikkloven som altså ikke spesifikt har regler for kjæledyr og hvordan kjæledyr skal sikres i bil. Derfor kan forsikringsselskapene kun anbefale bruk av spesialdesignede hundebur til bil.

FG - Forsikringsgodkjenning

Det finnes heller ingen FG godkjenning avhundebur til bil. Derfor kan ikke forsikringsselskapene kreve at du bruker et bestemt bur fremfor et annet. Forsikringsselskapene kan kun anbefale.

Hvilket hundebur til bil skal du da velge til din hund?

Det finnes et utall hundebur til bil. Du får de som er laget i stoff, plast, metallnetting, aluminium og de som er laget i stål.
På generelt grunnlag så er robuste metallbur i stål eller aluminium og som helst er forankret i bilen, best egnet for hund i bil. Hundebur til bil i aluminium har blir svært populære de senere år, fordi de er solide, mye lettere og mer håndterlige enn stålbur. De har også penere design.

Mange biler er for små til å få plass til store bur hvor hunden komfortabelt kan tilbringe lang tid. Derfor må du i henhold til vegtrafikkloven selv vurdere hva som i ditt tilfelle er best for hunden.

Valg av billige hundebur til bil Vs. dyre

Hvis det ikke er viktig for deg at buret er TÜV testet, så står du ganske fritt til å velge blant de fleste burene. Hundebur til bil fra merker som ikke er TÜV testet kommer stort sett mye rimeligere ut og er ikke nødvendig vis av dårligere i kvalitet.

Hundebur til bil i plast, stoff, netting

Seriøse tester viser at plastbur, stoffbur og bur i metallnetting egner seg dårligst for biler. De blir deformerte, åpner seg og kan skade hunden ved krasj.

Hundebur til bil i aluminium og stål

Bur i stål og aluminium er definitivt mer solide enn andre nevnte bur, og seriøse tester anbefaler aluminium og stålbur til bil. Sjekk ut Movapet hundebur bil

Andre punkter å vurdere for valg av hundebur til bil:

  • Skrå bakvegg: Sjekk om buret har en skrå vegg i bakkant. Da kan den enkelt plasseres i bagasjerommet tett opp mot baksetet som hindrer foroverbevegelse ved krasj.
  • Lukkemekanisme:  Noen bur har enkel «twist lock» lukkemekanisme som kan betjenes med en hånd, og noen har til og med nøkkellås hvis hunden blir stående ubevoktet
  • Lufting. Sørg for at buret har store åpninger slik at hunden får mye frisk luft.
  • Innvendig gulvmatte. Det kan være en fordel at buret kommer levert med en innvendig gummimatte, slik at hunden ikke sklir rundt inni buret. Matten bør være festet til underlaget slik at den ikke krøller seg i et hjørne.
  • Avrundede hjørner. Det er praktisk om et hundebur til bil har avrundede hjørner, slik at den ikke skader interiøret i bilen, mennesker og andre varer som du vil stable rundt buret.
  • Festemulighet til gulvet. Hvis det er mulig, bør buret forankres. Da er det veldig praktisk om buret kommer ferdig med festeanordning eller huller tilrettelagt for festing.
  • Borrelås under buret. Hvis buret kommer med borrelåsfester under buret, vil det feste veldig godt til bagasjerom med teppeunderlag. Buret vil sitte fantastisk godt og du vil unngå et det sklir rundt inne i bagasjerommet.

Våre Movapet hundebur til bil tilfredsstiller alle nevnte punkter  over. Hvert bur kommer også med en biloversikt for hvilke biler de passer til.

Hvor stort bur trenger hunden i bil?

Som en generell regel så bør hunden kunne stå oppreist, kunne ligge flatt ned og kunne snu seg i buret. Det er ikke slik at et hundebur til bil skal være så stort som mulig. Det vil virke mot sin hensikt, da hunden kan skli frem og tilbake.

Hvordan måle hunden?:

Alle hunder er forskjellige, slik at et 100% nøyaktig mål får vi ikke. Derimot, hvis du bruker denne måleguiden for hunder og legger til egen sunn fornuft, bør du få et korrekt bur til hunden din.

  • Målene skal tas når hunden står helt oppreist og i en naturlig posisjon.
  • Mål hunden fra snuten til roten på halen. Dette målet + 10 cm er lengden du bør ha. Da vil også hunden få til å snu seg rundt
  • Mål hunden fra poten til øverst på skulderbladene / nederst på nakken. Dette målet + 10cm er høyden du bør ha.

¨Hvordan måle hunden til bilburet

Plassering av hundebur til bil

  • Bagasjerommet. Hvor du skal plassere hundebur i en bil er avhengig av bilen du kjører. Det vanligste er å plassere buret i bagasjerommet direkte bak baksetene. Da vil baksetet stoppe foroverbevegelsen.
  • På gulvet bak forsetene. Dette er et veldig sikkert sted å plassere et hundebur i bilen. Buret står stabilt på gulvet og bak en solid beskyttelse mot bevegelse både fremover og bakover.
  • På gulvet foran forsetet. Dette er kanskje ikke anbefalt, da buret kan skape problemer, hindringer og skader for sjåfør ved en eventuell ulykke. Dette blir vel et spørsmål i forhold til Vegtrafikkloven og sikring av last i bil.
  • I baksetet. Hvis buret kan plasseres solid opp mot forsetet og samtidig sikres/forankres godt, kan også dette være et alternativ for plassering av hundebur i bil. Det er viktig at buret blir sikret også mot sidebevegelser, ellers så vil buret bli et prosjektil og fly fremover ved en krasj.

Mikopet | Din dyrebutikk på nett

Del: