Tips til deg som skal anskaffe hund nummer to

Tips til deg som skal anskaffe hund nummer to

Hund nummer to:

Vurderer du å gå til anskaffelse av valp og allerede har en hund i hus? I denne artikkelen deler vi våre beste tips! 

Hundene gir oss mye glede og for noen er gleden større enn for andre. For enkelte blir den så stor at de går til anskaffelse av en hund nummer to.  

Gleden kan være dobbel, men det kan også problemene være. To hunder kan trives godt sammen i hverandres selskap, men det trenger ikke å bli så vellykket som du forestiller deg. Antallet hunder i Norge har økt enormt de siste årene. Flere får seg hund, men også flere får seg mer enn èn hund. I dette innlegget skal vi diskutere noen viktige faktorer ved anskaffelse av valp, der man allerede har en hund i hus.  

Hva må du tenke på når du får enda en hund i hus? 

Kanskje er grunnen til at du anskaffer hund nummer to, at du har for lite tid til å ta deg av den første, og håper at den nye hunden skal ta over jobben? Da tar du nok tak i problemet i feil ende. To hunder vil kreve mye mer av deg enn kun èn. Spesielt krevende kan valpe- og unghundperioden være. Dersom du ikke bruker nok tid på hund nummer to alene, vil den slite med å bli like velfungerende, trivelig og trygg som den første hunden forhåpentligvis er.   

LES OGSÅ: 7 gode tips til ferske valpeeiere 

Hundetrening: Må lære å stå på egne bein 

Under valpetida vil mange velge å ta med den voksne hunden når valpen skal luftes og trenes. Det vi ofte glemmer, er at valpen da kan knytte sterkere bånd til voksenhunden enn til “mennesket”. Faren er at den ikke lærer å takle ting på egenhånd, og i det øyeblikket den står der alene, kan det hende at den ikke reagerer på samme måte som den gjorde da den voksne hunden var til stede.  

Når valpen skal trenes, er det ikke tilstrekkelig avstand at noen andre går med voksenhunden i bånd ved siden av, eller at voksenhunden sitter i bilen noen meter unna. Valpen må oppleve ting helt på egenhånd uten å føle at den har voksenhunden i bakhånd. Et annet viktig argument for separat oppfølging av valpen er selvsagt at den ikke kan bli med på like lange turer som den voksne hunden, at den trenger hyppigere måltider og at den må ha mye mer søvn. 

Klarer du å la en av hundene bli hjemme når du går ut for å trene/lufte den andre? Og vil den hunden som er igjen alene finne seg i det – uten å varsle alle naboer om at den er ensom og forlatt? Å mosjonere to voksne hunder sammen, går som regel greit. Det å kombinere turgåing med trening, slik du med letthet kunne gjøre da du kun hadde én hund, er derimot langt vanskeligere nå.  

Anskaffelse av hund nummer to

GODE VENNER: Sett deg godt inn i hvordan det er å leve med to hunder, så ligger forholdene til rette for et lykkelig hundehold!

Hvordan kommunisere med to hunder? 

Muligheten til individuell kontakt minsker. Når man trener opp hundene med samme kommandoer og samme verbale språk, kan de lett bli forvirret over hvem du faktisk snakker til, både på tur og i andre hverdagslige sammenhenger. Her er særlig din første hund utsatt: Som “enebarn” er den vant til full oppmerksomhet og uforstyrret kommunikasjon mellom dere. Ved den nye hundens tilstedeværelse endres kommunikasjonen mellom dere.  

Forstyrrelser i kommunikasjonen kan fra hundens side over tid tolkes som avvisning, og dette kan videre føre til stress som bringer med seg en rekke andre problemer. Selv om det tilsynelatende går fint å snakke til hundene hver for seg, er det en risiko for at du ved å snakke mye med valpen, avlærer voksenhunden kommandoer du allerede har lært inn: Du ønsker ikke noen reaksjon fra voksenhunden når du snakker til valpen, og til slutt kan det bli slik også når du faktisk snakker til voksenhunden.  

Hund nummer èn sitt perspektiv  

Den første hunden i huset fortjener etter min mening å bli prioritert. Den er mer eierknyttet enn hund nummer to, og vil lide det største tapet dersom idéen din om to hunder skulle mislykkes. Ikke alle hunder vil sette pris på selskapet i å bo med en annen hund, uansett hvor sosiale de måtte være til vanlig. Den brå vendingen med et plutselig nytt “senter for oppmerksomhet” i huset, kan virke forvirrende på voksenhunden.  

Som hundeeiere vil vi ofte ha høye forventninger til voksenhunden om hvordan den skal ta imot valpen, og vi har lett for å straffe voksenhunden for dens nysgjerrighet, fordi vi ser på det som ubehagelig for valpen. Ankomst av en valp vil være en stor forandring i alle hunders liv. Derfor er det viktig å legge til rette for at begge hundene skal få nok privatliv og en “egen plass” å kunne trekke seg tilbake til. Kanskje kan man til og med velge å gi mat på forskjellige steder.  

Voksenhunden som du gjerne tror du kjenner fullt ut, kan vise seg å kunne være ressursbeskyttende når det kommer en ny hund i hus. Den kan være beskyttende ovenfor mat, liggeplass, leker og eier.  

Det kan være en god idè å introdusere hundene for hverandre på et nøytralt sted som er nytt for begge, slik at beskyttelse av ressurser og territoriell oppførsel ikke blir en problemstilling. I hvert fall ikke der og da. Selv om hundene vokser opp til å trives i hverandres selskap, vil nok særlig voksenhunden sette pris på noen dager innimellom med bare deg.  

Hund nummer to sitt perspektiv  

Dersom voksenhunden i huset har godt lynne, er det på mange måter en fordel for en valp å vokse opp med en annen hund. En av «gavene» valpen får, er at den fra tidlig alder konstant får utviklet hundespråket sitt. Med to hunder har du som eier en ypperlig mulighet til å observere og lære av signalene til hundene dine. De dempende og avstandssøkende signalene vil vises hos begge hunder, og den nye situasjonen vil kanskje bringe fram et språk du ikke visste at voksenhunden hadde. 

Som nevnt tidligere, er det lett å gjøre deg selv en bjørnetjeneste ved gå med begge hundene samtidig for tidlig. Valpen vil mest sannsynlig knytte seg til voksenhunden, kanskje i større grad enn hva vi får med oss. Jeg pleier å si at min første hund er en “menneske-hund” og at min andre er en “hundehund”. Dette er fordi min andre hund aldri fikk en like god tone med mennesker som med hunder. Hun kan misforstå menneskespråket og er en av de hundene man må snakke “hund” til. Hundespråket hennes dominerer, og til tider er det dette hun bruker også til kommunikasjon med mennesker, og slik hun tror at vi kommuniserer tilbake. Hundespråket gir henne derimot en fordel: en super evne til å kunne takle en hvilken som helst annen hund. Hundespråket kan være verbalt som bjeffing, uling, piping eller knurring. Men det man oftest tenker på når man snakker om hundespråk, er det fysiske. Hvordan ørene ligger, halens posisjon, kroppsstilling, bevegelse, vising av tenner, om hunden vender seg bort, legger seg ned eller sitter, er alt eksempler på signaler hundene gir i kommunikasjon med hverandre. 

Smittsom atferd 

 En viktig ting å tenke på er smittsom atferd. Valpen vil lære av voksenhunden på godt og vondt, og når den kommer til en viss alder, kan også voksenhunden ta etter valpen. Dersom du har en hund med vaner eller uvaner du godt kan tenke deg å være foruten, bør du planlegge slik at valpen ikke lærer seg disse.  

Bjeffing er et typisk eksempel på smittsom adferd. Dersom din første hund bjeffer når dørklokka ringer, på forbipasserende utenfor hjemmet, eller utagerer mot andre hunder når dere er på tur, må du regne med at også din neste hund vil lære dette. Det samme gjelder uvaner som å ikke komme på innkalling, jage katter og legge seg i senga eller den fineste sofaen når du er borte. Hunder har en spesiell evne til å lære av hverandre, og uvaner fortere enn gode vaner, kan det føles som når man står der og har et problem. Hvis du derimot har en eksemplarisk hund, vil mest sannsynlig valpen vokse opp til å bli minst like velfungerende. Men de to hundene kan likevel bli svært forskjellige, selv om du kanskje skaffer en hund av samme rase. 

hunder som leker

LEKEKAMERATER: Har man to hunder, kan de utfordre og underholde hverandre.

 

Hvilket kjønn skal du velge?

Valg av kjønn er et annet viktig spørsmål. Hos de “tøffere” rasene kan det å ha to hunder av samme kjønn, virkelig være å utfordre skjebnen. Men alle hunder kan sloss – uansett hvor snille og greie de måtte være til daglig. Størst er sjansen for slagsmål dersom det er snakk om to hanner, men to tisper som ikke tåler hverandres oppsyn, kan også skade hverandre stygt.  

Velger du en hund av motsatt kjønn, får du selvsagt andre ting å tenke på, som for eksempel løpetid. Å kastrere hannen eller sterilisere tispen bare for å unngå dette problemet, er ikke utgangspunkt for et vellykket hundehold. Både utstillinger og de fleste prøvetyper er stengt for kastrerte hunder, så om dette er noe som interesserer deg, har du en god grunn til å velge bort kastrering. Dessuten er det i henhold til Dyrevelferdsloven forbudt å kastrere dyr dersom det ikke finnes en medisinsk eller annen velferdsmessig grunn til det.  

Velger du å ha to hunder av ulikt kjønn må du derfor ha en god løsning for hvordan du skal unngå unødvendig stress, støy og uønskede valper. Slå deg gjerne sammen med noen som kan ta seg av den ene hunden når det trengs.  

Aldersforskjell mellom hundene

 Vent til eldstemann er ferdig med unghund-perioden, har grunndressuren i orden, samt er over alle tenåringsfakter før hund nummer to kommer i hus. Dette betyr at den eldste bør være minimum to år før neste valp anskaffes.  

Når hunden din blir gammel, har den mindre behov for lek, og kroppen blir rett og slett skrøpelig. Den har nok med sin lille rusletur rundt kvartalet og sover store deler av døgnet. Da kan det å få en krevende valp i huset være direkte plagsomt for den gamle hunden. Det kan også bli tungt for en gammel hund å se valpen få mesteparten av oppmerksomheten.  

LES OGSÅ: Slik tar du vare på en gammel hund 

Hvor mange år hunden er før den er fysisk gammel, avhenger av rase og av individ. En stor, tung hund lever vanligvis ikke så lenge og er gammel lenge før en liten, lett og ellers frisk hund. Men dersom hunden din ikke er altfor preget av alder, kan det å få en unghund i huset også være med på å gi den eldste hunden en ny oppblomstring. Den blir oppmuntret til å bevege seg mer, og den kan sette pris på å få noen å leke med. Det er mye læring for hundene i det å være to. De lærer forhåpentligvis å dele, sette grenser og som nevnt tidligere, å utvikle hundespråket sitt. Det er ikke bare til hjelp i hjemmet, det er også en ressurs i møte med andre hunder ute på tur.  

Tenk godt gjennom avgjørelsen 

Det finnes ingen fasit på hvordan det vil gå med to hunder i hus, men det er en god start å tenke igjennom de nevnte faktorene før nykommeren gjør sitt inntog. Tar du sjansen og lykkes, kan hundene få et herlig og innholdsrikt hundeliv!  

 

Mikopet | din dyrebutikk på nett

Hvilken mat skal du IKKE gi hunder?
Forrige artikkel

Hvilken mat skal du IKKE gi hunder?

Neste artikkel

Guide til hvordan du skal velge riktig hundebur til bil

Guide til hvordan du skal velge riktig hundebur til bil

Relaterte artikler