Kattebur og transportbur

Vise som Rutenett Liste

produkter 51

Angi synkende retning
per side

Kattebur og transport av katt

Transport av katt kan være en stressende opplevelse for både katten og eieren. Det er viktig å velge riktig transportmiddel for å sikre at katten din er trygg og komfortabel under reisen.

Ofte stilte spørsmål:

Et kattebur bør egentlig være så stort som mulig, men hvis vi forutsetter at man ikke har ubegrenset med plass, så skal vi se litt nærmere på hvilke faktorer som bør gjelde for størrelse på kattebur.

Størrelsen på et kattebur kan variere avhengig av kattens størrelse, type, og formålet med bruk. Det er forskjell på å frake katten til veterinæren, hvor du ikke behøver mer enn en liten kattesekk og hvis du skal på bildur hvor du behøver et skikkelig transportbur til katt. Generelt sett bør et kattebur være stort nok til at katten kan stå oppreist, snu seg og strekke seg ut. Her er noen retningslinjer:

 • Høyde:
  Burhøyden bør være slik at katten kan stå oppreist uten å bøye hodet for mye.
 • Bredde:
  Katten skal kunne snu seg og ligge ned komfortabelt. Bredden av buret bør være tilstrekkelig for katten å kunne snu seg rundt.
 • Lengde:
  Katten bør kunne strekke seg ut fullstendig når den ligger ned i buret.
  Luftstrøm og sikt:
  Buret bør ha god luftgjennomstrømning for å holde katten komfortabel. Samtidig er det viktig at katten kan se ut, slik at den ikke føler seg isolert.
 • Formål:
  Hvis buret er ment for biltransport eller flytransport, må det oppfylle kravene i forhold til vegtrafikkloven og IATA sine rettigheter for flytransport. Hvis buret er for midlertidig opphold eller sykdom, bør det være stort nok til å inkludere en liten kattedo.
 • Kvalitet:
  Sørg for at buret er solid, sikkert og enkelt å rengjøre.

Desto mindre buret er, desto oftere må du passe på at katten får komme ut og strekke på seg. Husk at det er viktig å gi katten nok plass til å føle seg komfortabel, spesielt hvis den skal tilbringe lengre tid i buret. Hvis du har spesifikke behov eller bekymringer, kan det være lurt å rådføre deg med en veterinær for å få råd som er tilpasset din katts individuelle behov.

Kattebur til bil

Det er ingen konkrete regler for "katt i bil", og det er heller ikke påbudt å bruke bilbur til katt.

Det er derimot bestemmelser Vegtrafikkloven som går på å sikre last i bil. Katter og andre kjæledyr defineres som last, og det er denne loven som blir brukt når det gjelder katter i bil. Det står i Vegtrafikkloven at all last skal forsvarlig sikres. Vegtrafikkloven definerer ikke på hvilken måte hvordan en katt skal sikres i bil. Loven nevner ikke bilbur til katt eller annen metode for sikring.

Sjåføren er selv ansvarlig for vurdering av "forsvarlig sikring av sin katt". Spørsmålet blir da hva som er tilstrekkelig sikring av katt i bil?

Det man ønsker å oppnå er at hunder og andre kjæledyr ikke blir slengt rundt i bilen og forårsake fare for passasjerer og seg selv.

Mikopet selgerMovapet aluminium kattebur til bil og 4Pets bilbur som er blant de beste i aluminium bilbur kategorien.

Katt i bil

Å transportere katt i bil innebærer at du tar spesielle hensyn til sikkerheten, både for deg og for din firbente venn. Bruk av egnet sikkerhetsutstyr er avgjørende for å beskytte katten din og passasjerene under kjøreturen. Sjåføren har det juridiske ansvaret for å sikre at kjæledyret er forsvarlig sikret i bilen.

 • Kattebur til bil:
  Det finnes egne kattebur til bil som er utformet spesielt for biltransport. Disse er svært sterke, laget av aluminium eller stål, og har en skrå side som passer godt inn bak baksetet i bagasjerommet.
 • Størrelse og tilpasning: Velg et bur som passer til kattens størrelse. Katteburet bør være romslig nok for katten å stå opp, snu seg og legge seg ned komfortabelt.
 • Sikkert feste:
  Ideelt sett bør kattens bur plasseres i bagasjerommet rett bak baksetet for å hindre fremover bevegelse ved en frontkollisjon. Hvis det ikke er plass i bagasjerommet, kan du plassere buret i baksetet, støttet godt opp bak forsetet. Fest buret deretter sikkert med bilens sikkerhetssele for å forhindre sidelengs bevegelse ved en eventuell kollisjon.
 • Bil-sikkerhetssele for katt:
  Dette er i hovedsak kattens egen sele som festet med en sikkerhetsmekanisme til bilens beltefeste. Det er diskutert hvor effektiv denne sikringen er ved frontkollisjon.
 • Riktig justering:
  Juster sikkerhetsselen slik at den sitter trygt rundt kattens brystkasse. Dette gir katten bevegelsesfrihet samtidig som den er forsvarlig sikret.
 • Kvalitet og holdbarhet:
  Velg en sikkerhetssele av høy kvalitet som kan tåle belastningen ved en eventuell kollisjon.
 • Bagasjeromsgitter:
  Hvis du transporterer katten i bagasjerommet uten bur, kan du bruke et gitter for å forhindre at den kommer inn i kupeen. Dette gir ekstra sikkerhet og hindrer distraksjoner under kjøring. Denne måten å frakte katten på er ikke anbefalt fordi katten vil bli slengt rundt i bagasjerommet. Katten behøver et mindre og mer solid beskyttelsesrom i tillegg til at det roer en katt å ha sitt eget lune gjemmested under reisen.

Når du skal kjøre bil med katten din er det viktig å huske at dette er regulert i Vegtrafikkloven, og du kan ikke gjøre som du vil. Blir du stoppet uten å ha sikret katten vil du få en bot for dette. Det er sterkt anbefalt å bruke et eget bilbur for katter.