Transport av hund i bil: 12 punkts sjekkliste for valg av hundebur til bil

Hundebur til bil, bilbur hund

Valg av hundebur til bil:

Et hundebur til bil er ikke bare et sikkerhetstiltak, men også et trygt fristed hvor hunden din kan oppleve komfort og beskyttelse gjennom hele reisen. Et bilbur gir hunden en behagelig plass som bidrar til å minimere stress under kjøreturen.

Bilburet begrenser hundens bevegelser, og dermed reduserer det risikoen for skade ved kollisjon eller bråstopp. I tillegg til å beskytte hunden mot egen bevegelse, fungerer buret også som en solid barriere mot løse gjenstander i bilen, som kan utgjøre en fare under uforutsette hendelser.

Nedenfor er noen viktige faktorer å vurdere når du velger et bilbur for din trofaste følgesvenn. Vi har også sammenlignet vårt eget Movapet hundebur til bil mot 4Pets sine anerkjente og TÜV testede 4Pets ECO bilbur:

1. Materialvalg og sikkerhet:
Sikkerhet er av største betydning når det gjelder transport av hunder i bil. Velg et bur laget av sterke og holdbare materialer som aluminium eller stål. Normalt brukes but i aluminium på grunn av egenvekten. Unngå lette plastbur, transportbagger og sammenleggbare bur med stålnetting. Slike bur kan deformeres og utgjøre en direkte fare for hunden.

2. Avrundede kanter:
Bur med avrundede kanter bidrar til å forhindre skader på hunden og omgivelsene, og gir en trygg og behagelig opplevelse for både eier og kjæledyr.

Hundebur til bil med aluminiumsramme

Bilde (Movapet bilbur): Hundebur til bil med aluminiumsramme og avrundede hjørner:

3. Størrelse:
Velg et bur som gir tilstrekkelig plass for hunden å stå, snu seg og legge seg komfortabelt, samtidig som det ikke er for stort. Dette hindrer unødvendig bevegelse under en ulykke eller hard oppbremsing. Burets størrelse begrenses selvsagt også av plassen som er tilgjengelig i bilen. Hvis du har et for lite bur, er det viktig å korte ned på turenen eller ta oftere strekkepauser. Her er generelle mål du kan forholde deg til:

  • Lengde bur: Lengde fra ytterst på snuten til haleroten + 10 cm
  • Høyde bur: Fra toppen av skulderbladene og ned til gulvet + 10 cm
Hundebur til bil med aluminiumsramme

4. Utforming:
Bilburet bør ha en skrå bakvegg og forside for å passe optimalt inn i bagasjerommet bak setene og under bilens bakluke, noe som gir både funksjonalitet og enkel plassering.

5. Ventilasjon:
Sørg for god ventilasjon med mange og store åpninger på alle sider av buret for å sikre tilstrekkelig lufttilførsel til kjæledyret, spesielt under lengre reiser.

Hundebur til bil med god lufting

Bilde (Movaper bilbur): Korrekt størrelse og god ventilering er viktig for et bilbur

6. TÜV – testet bilbur:
TÜV er en anerkjent (også i Norge) tysk test av ulikt teknisk utstyr, deriblant hundebur til bil. Dette er ikke en offentlig kvalitetsstandard, men en test som blir utført av private selskaper på bestilling fra aktører som ønsker sine produkter testet og kvalitetsstemplet. 4Pets sine aluminium bilbur har blitt TÜV-testet og godkjent.

7. Låsemekanisme:
Buret bør være utstyrt med en pålitelig låsemekanisme eller dør som ikke åpner seg ved stor og brå påkjenning, for å sikre hunden gjennom hele reisen.

8. En-hånds betjening:
Det høres kanskje banalt ut, men det kan være til stor hjelp hvis du står med valpen i den ene hånden og forsøker å åpne døra til buret med den andre. Enkelte hundebur til bil kommer med dørvrider som gjør at døra enkelt kan åpnes og lukkes med en hånd.

9. Nøkkel-lås:
Skal du la bilburet stå usikret så kan det være en god idé å ha en låsemekanisme med nøkkel som du kan ta med deg.

Aluminium bilbur med enhåndsbetjening

Bilde (Movapet bilbur): Enhåndsbetjent døråpner med sikker låsemekanisme og nøkkel-lås

10. Festemekanismer:
Det kan være praktisk om bilburet har fester for stropper og andre festemidler. Noen bur kommer også med kraftig borrelås på undersiden, slik at buret sitter fast i underlaget.

11. Beskyttelsespolstring i buret:
4Pets bilbur kommer med polstring av bakveggen inne i buret for ekstra støtdemping ved kollisjon. Dette er praktisk.

12. Sklisikker gulvmatte:
Det er en fordel om bilburet kommer med en gulvmatte som er festet til burets gulv, slik at hunden ikke behøver å skli rundt. En god gulvmatte er gjerne i gummi og er festet med borrelås, slik at den enkelt kan tas ut og rengjøres.

Sklisikker gulvmatte til bilbur

Bilde (Movapet bilbur): Det er viktig å forhindre at hunden og buret glir rundt i bilen

Sammenligning: "Movapet" hundebur til bil og "4Pets Eco" hundebur til bil

 Movapet hundebur til bil4Pets Eco hundebur til bil
 Movapet bilburEco bilbur
MaterialeAluminiumAluminium
Skrå bakvegg og frontJAJA
Twist lock låsJAJA
God luftingJAJA
NøkkelJATilleggsutstyr
GummimatteJAJA
TÜV/krasjtestetNEIJA
Avrundede hjørnerJAJA
Borrelås under burJAJA
Polstring bakveggNEIJA
 

Del: