Hva er hunders løpetid?

Tispetruse

Hva er hunders løpetid?

Å forstå hunders menstruasjonssyklus er viktig for alle hundeiere. Denne naturlige prosessen, kjent som løpetid eller estrus, kan påvirke tispens atferd og helse. I denne artikkelen vil vi ta for oss hunders løpetid, inkludert hvordan du håndterer den på en ansvarlig måte.

Hunders menstruasjonssyklus, eller løpetid, er den perioden hvor hun er i stand til å pare seg og reprodusere. Denne syklusen er vanligvis delt inn i fire faser:

  1. Proestrus: Dette er den første fasen hvor hunden begynner å tiltrekke seg hannhunder, men er ikke klar til å pare seg. Proestrus varer vanligvis i omtrent 9 til 10 dager, og du kan legge merke til at hundens vulva hovner opp og det kan være litt blodig utflod.

  2. Estrus: Dette er den andre fasen, også kjent som "varme". Under estrus vil hunden akseptere parring, og eggstokkene vil frigjøre egg for befruktning. Estrus varer vanligvis i omtrent 5 til 13 dager, men dette kan variere fra hund til hund.

  3. Diestrus: Dette er fasen etter estrus hvor hunden ikke lenger er i varme. Hvis hunden ikke har blitt parret, vil hun gå inn i diestrus. Denne fasen kan vare omtrent 60 til 90 dager.

  4. Anestrus: Dette er den siste fasen hvor hunden hviler og kroppen hennes gjenoppretter seg. Anestrus kan vare i omtrent 4 til 5 måneder før hunden går tilbake til proestrus og syklusen starter på nytt.

Hvordan skal man håndtere hunders løpetid?

Når hunden er i løpetid, er det viktig å vurdere visse forholdsregler for å sikre hennes velvære og unngå uønsket avkom:

  1. Hold henne innesperret: Under løpetid kan du holde hunden innesperret eller overvåket nøye når hun er utendørs for å forhindre uønskede paringer.

  2. Unngå kontakt med hannhunder: Unngå å la hunden din være i nærheten av hannhunder, spesielt hvis du ikke har til hensikt å avle henne.

  3. Bruk beskyttelse: For å hindre at hunden søler eller blør på møbler eller gulv, kan du bruke spesielle bleier eller tispetruser.

  4. Oppretthold hygiene: Rengjør tispens vulva regelmessig for å forhindre irritasjon eller infeksjoner.

  5. Kastrering og sterilisering: Kastrering og sterilisering av hund er i utgangspunktet ikke lov i Norge, men vi tar det med allikevel siden det i visse tilfeller kan være aktuelt.

Del: