Hva skal hunden spise? Slik sikrer du et sunt kosthold for hunden din

Slik sikrer du et sunt kosthold for hunden din

Kosthold til hunden

Å finne frem til et sunt kosthold for hunden din kan være både forvirrende og vanskelig. I denne artikkelen kommer vi med tips som hjelper deg i retning av et sunt kosthold for din firbeinte venn.

At fôret har flott emballasje og blir markedsført på en overbevisende måte, betyr ikke at det nødvendigvis er det riktige kostholdet for akkurat din hund. Om du ønsker å holde hunden din sunn og lykkelig i årene som kommer, er valg av kosthold en vesentlig faktor. Det er viktig at du finner en diett som gir viktige næringsstoffer for å la kjæledyret ditt trives i stedet for bare å overleve.

Her er noen enkle retningslinjer du bør følge når du skal velge fôr til hunden din. Husk at alle hunder er forskjellige. Et kosthold som er fantastisk for naboens hund er kanskje ikke akkurat det samme som ditt kjæledyr trenger.

Søk råd hos noen som kjenner hunderasen

Det første første du må gjøre når du vurderer hundens kosthold, er å snakke folk som kjenner hunderasen din godt.  For eksempel oppdretter, dyrebutikken, klubber eller veterinær. Disse kan alle hjelpe deg i riktig retning hva gjelder fôrmengde, næringsinnhold og andre elementer som er viktig for din hund.

Hva skal man se etter når man velger hundefôr?

Det er ikke umulig å snuble over et hundefôr av høy kvalitet som du aldri har hørt om. Noe som er viktig å huske på er at hundemat bør inneholde næringsstoffer fra animalske kilder som f.eks. kylling eller fisk. Dette gir høyere næringsopptak på proteiner og fett. Les innholdsfortegnelsen på fôrsekken grundig, der er næringsinnholdet beskrevet, og det er rangert etter hva fôret inneholder mest av. F.eks. hvis listen starter med animalske næringsstoffer (fisk, kylling, kalkun, etc.) så er det et godt tegn. Starter lista med næringsfattig innhold som hvete, ris eller mais, så bør man vurdere å velge noe annet.

hundemat

Se Mikopets store utvalg av hundefòr fra kvalitetsprodusenter!

Velg hundefôr som passer til hundens alder

Hvis hunden din begynner å bli gammel og viser tegn på aldring, bør du vurdere et hundekosthold som er spesielt utviklet for eldre hunder. Valper har andre ernæringsbehov enn voksne hunder. Finn et utvalg av fôr som dekker hundens behov. Selv rasen og størrelsen på kjæledyret ditt kan utgjøre en forskjell i hvilken type diett du bør mate kjæledyret ditt. Fôr som er komponert spesielt for små hunder og store raser finnes. Det kan være lurt å ha dette i bakhodet når du velger hundens diett.

Vær bevisst på aktivitetsnivå og vekt

Aktivitetsnivå og vekt er andre faktorer du bør vurdere når du bestemmer deg for hva du skal mate hunden din med. Hvis hunden din er ekstremt aktiv eller overvektig, må du kanskje velge en type hundefôr som passer til slikt.

Velg riktig størrelse på porsjonene

Når du bestemmer deg for en bestemt diett for hunden din, vær oppmerksom på porsjonsstørrelsen. Overvekt er et alvorlig problem hos kjæledyr. Det kan føre til hofteproblemer og i verste fall ta år fra kjæledyrets liv.

Vær forsiktig med restemat

Hundens diett bør i hovedsak bestå av høykvalitetsfôr spesielt utviklet for å møte kjæledyrets diettbehov. Om man likevel velger å gi hunden litt restemat, bør man passe på gi litt mindre porsjoner med tørrfôr. I følge en studie fra Forskning.no, bør vi tenke på samme måte som når vi gir mat til oss selv, tenk først og fremst på proteiner og litt på karbohydrater og fett. Husk også at det er en rekke menneskemat som er helsefarlig for hunder – vi har tidligere skrevet om mat du IKKE skal gi til hunden din.

Kosttilskudd?

Kosttilskudd er i utgangspunktet kun nødvendig når det er anbefalt av en veterinær. Å gi kjæledyret for mange kosttilskudd i hundens kosthold kan føre til dårligere helsekvalitet.

Oppsummert...

Rådfør deg alltid med fagfolk eller noen som kjenner rasen godt for å få råd om hva du skal mate hunden din med. Hundens diett betyr alt for helsen, så velg hundens kosthold med omhu. Velg et merke av fôr som er har riktig sammensetning av næringsstoffer og er egnet for hunden din. Å finne riktig kosthold for kjæledyret ditt vil fremme god helse og la hunden trives.

Mikopet | din dyrebutikk på nett

Del: