Hvilken hunderase skal du velge?

Finn din nye hund

Valg av hunderase

Gjør grundige undersøkelser

Prøv å lære så mye som mulig om rasene du er interessert i. Finn ut både de positive egenskapene og ulempene ved å eie de rasene du vurderer.
Sjekk ut forskjellige raser personlig, snakk med venner eller familiemedlemmer som allerede har hunder. Hver rase har minst en raseklubb du kan kontakte for mer informasjon.

Valg av kjønn

Kjønnet til hunden du velger kan påvirke størrelsen. Hanner er vanligvis større, og personlighetstrekkene er i noen grad forskjellig, for eksempel nivået av kjærlighet og uavhengighet.

Hunderasens størrelse

Er størrelsen på hunden du vurderer passende for hjemmet ditt, hagen, bilen, barna og treningsplanene dine? Hvis du tenker på å skaffe deg en stor hund, vil størrelsen påvirke venner eller familie som kan passe på den i ferier? Vil du, og andre som hjelper til med å ta vare på hunden din, være i stand til å håndtere størrelsen? Husk at en stor hund trenger mer mat, mer plass og som en større og sterkere hund har den et større behov for trening og oppfølging, særlig i valpetida,  for å sikre at den kan håndteres som voksen. 

Behøver hunderasen mye mosjon?

Alle hunder trenger regelmessig mosjon, men noen krever mer enn andre. Noen raser kan trenge én til tre korte turer om dagen, mens andre kan kreve en form for fysisk aktivitet mesteparten av dagen.

Pleie av pels

Det er verdt å vurdere hvor mye pelsstell den foretrukne rasen vil kreve. Hvis du har betenkeligheter med å bruke timer på å børste hunden din, kan du vurdere en rase som er enkel å stelle. Noen hunderaser med korte snuter trenger jevnlig rengjøring av hudfolder for å unngå infeksjon, så de krever fortsatt pelsstell til tross for kort pels. Noen raser krever jevnlige pelsklipper for å for eksempel kunne se tilstrekkelig. 

Hunderaser som røyter

Alle hunder mister pels, men noen raser røyter mindre enn andre. Dette er noe å vurdere hvis du har hundeallergi, bor sammen med noen som har det, eller ikke ønsker å håndtere store mengder hundehår. Hvis du har allergi, bør du konsultere en lege før du skaffer deg hund.

Hunderasens temperament

Noen hunder er avlet for fysiske egenskaper og arbeidsdyktighet, mens andre er avlet kun for å opptre som en selskapshund og være en god venn. Som et resultat er det et bredt spekter av temperament og personligheter å velge mellom.

Barn og familievennlig hunderase

Hvis du har små barn eller tenker på å stifte familie i fremtiden, er en av de viktigste tingene å vurdere hvordan de vil bli påvirket når hunden vokser opp. Du kan vurdere mer sosiale raser som barna kan bli nære venner med.
Hvis du allerede har en hund og ønsker å kjøpe en til, bør du vurdere at mange hunder foretrekker å være den eneste hunden i familien. Hunden som er vant til å være enebarn kan for eksempel få problemer med å dele soveplassen sin, mennesker, oppmerksomhet, leker og godbiter med en annen hund i hjemmet. Trykk her for egne tips ved anskaffelse av hund nummer to.

På mikopet.no har vi masse utstyr som egner seg for nybakte hundeforeldre, f.eksempel tissematter

Mikopet | din dyrebutikk på nett

Ref. The kennel club

Del: