Hvilken mat skal du IKKE gi hunder?

hund som får mat

Hundemat | farlig hundemat

 
Mat som er bra for oss mennesker kan være farlig for hunder.
Det føles ofte bra å kunne gi matrester til hunden. Hunden blir glad og man slipper å kaste mat, noe som er en fordel for både økonomi og miljø. Men kan du gi hunden hva som helst? Overhodet ikke. I denne artikkelen lister vi opp en rekke ting du ikke kan gi til hunden din.
 
Akkurat som med mye annet med hund, så er det viktig å kjenne sin hunderase. Det kan være individuelle variasjoner for hva ulike hunder tåler og ikke tåler.
matskål til hund
Noen hunder har kanskje allergier eller diagnoser som gjør at kostholdet må tilpasses. I denne artikkelen har vi ikke gjort et dypdykk i de ulike nyansene for hva du kan tilby hunden din, men satt sammen en liste over menneskematen som med stor sannsynlighet kan påføre hunden din helsemessige problemer.
 
Her er maten du IKKE skal gi til hunden din (i alfabetisk rekkefølge):
 

Alkohol til hund

De fleste klarer å tenke seg frem til at det er lite smart å gi hunden alkohol. Dette er ikke fordi hunden - akkurat som mennesker - kommer til å ta lite gjennomtenkte valg, men fordi det kan føre til forgiftning. Alkoholforgiftning kan sende hunder i koma, eller i verste fall føre til død.
 

Avokado til hund

Avokado høres uskyldig ut, men inneholder stoffet presin som i større mengder kan være farlig for hunder.
 

Fet mat til  hund

Junk food og annen fet mat kan føre til betennelse på bukspyttkjertelen (pankreatitt). Unngå derfor fet mat.<
 

Iskrem til hund

Det kan være fristende å gi hunden is på en varm sommerdag, men ikke alle hunder tåler dette på grunn av laktoseintolerans.
 

Kanel til hund

Kanel er ikke giftig for hunder, men det kan skape irritasjon inne i munnen til hunden, noe som gjør dem uvel og syke. Det kan også bidra til å senke hundens blodsukker og lede til diarè, oppkast, lav eller høy hjerterytme, eller leversykdom.
 

Koffein til hund

Det er kanskje ikke helt normalt å by hunden på en kopp kaffe, og bra er det, for det kan få konsekvenser. Koffein er for hunder som gift for hjerte og nervesystemet og kan føre til oppkast og diarè.
 

Løk og hvitløk til hund

Løk og hvitløk er giftig for hunder og kan gi skade på blodceller. Inntak av hvitløk kan føre til anemi, som kan resultere i blekt tannkjøtt, høy puls, slapphet og kollaps. Symptomene kan komme sent, så om du mistenker at hunden har fått i seg løk eller hvitløk må du følge med på tilstanden over flere dager.
 

Mat med beinrester til hund

En ting er å gi hunden et digert bein med litt kjøttrester. Noen annet er å gi hunden mat med mindre beinrester fra fisk, kjøtt eller kylling. Dette kan gi skade på magesekken og tarmen til hunden. Det er spesielt spisse bein som kan lage trøbbel. Disse kan lage hull og sår i tarmen, eller sette seg fast i magen.
 

Melk til hund

Her må man også passe på hvis hunden din ikke tåler laktose. Om hunden ikke tåler laktose blir det trøbbel med fordøyelsen, noe som kan føre til diarè.
 

Nøtter til hund

Spesielt mandler, valnøtter og makadamianøtter er noe du ikke skal gi hunden din. Valnøtter og makadamianøtter kan gi skade på hundens muskler og nervesystem. Mandler er ikke nødvendigvis giftige for hunder, men kan blokkere eller skade spiserør eller pusterør.
 

Rosiner og druer til hund

Rosiner og druer kan føre til nyresvikt hos hunder
 

Sjokolade til hund

De fleste har nok hørt at hunder ikke skal ha sjokolade. Sjokolade inneholder stoffer som er giftige for hunder og kan stoppe den metabolske prosessen. Selv små mengder kan medføre diarè og oppkast. Større mengder kan medføre kramper, ujevn hjerteryteme og, i verste fall, død for hunder. Så hold sjokolade langt unna hunden din!
 

Sopp til hund

Både dyr og mennesker skal være forsiktig med å spise sopp. De soppene som er farlige for mennesker, er mest sannsynlig farlige for hunder også. Enkelte sopparter kan gi sirkulasjonssvikt og være potensielt dødelige for hunder.
 

Xylitol til hund

Xylitol er et søtningsmiddel som finnes i godteri og en del andre matvarer. Inntak av dette kan føre til lavt blodsukker, leversvikt og i verste fall død. Om du skal gi hunden noe som helst søtt, les derfor nøye gjennom innholdsfortegnelsen på pakken.
 
Dette er ment som en enkel veiledning. Vi kan ikke garantere at alt som vi ikke lister opp her er bra for hunden din. Er hunden din dårlig, eller er du usikker på om hunden din har fått i seg noe den ikke skal - kontakt veterinær.
 
Mikopet | din dyrebutikk på nett

Del: