Halsbånd eller hundesele?

Halsbånd eller hundesele

Hundehalsbånd | kobbel | hundebånd | sele til hund

De fleste hundeeiere har ulike preferanser på hva de liker å bruke av hundeutstyr når de skal ut på tur med hunden sin. På markedet finnes det utrolig mye forskjellig, hundehalsbånd, sele, trekkseler, antitrekk seler, grimer, osv. Det er fordeler og ulemper med alle typer og det er også individuelt hva som fungerer best. I denne artikkelen tar vi for oss de to vanligste variantene; halsbånd og sele.

 

Hundehalsbånd

hundehalsbånd

PRAKTISK: Halsbånd er enkle å ta på og enkle å bruke. Her en praktisk variant fra Mikopet - halsbånd med oppladbart led-lys

Et halsbånd til hund er kanskje det «enkleste» utstyret du kan bruke, det fins ulike typer som strupehalsbånd, halv-strup eller halsbånd med spenne. Noen halsbånd kan dras over hodet på hunden mens andre festes rundt halsen med en klikk-spenne eller vanlig beltespenne. Et halsbånd sitter festet akkurat der hvor viktige organer som skjoldbruskkjertel, strupehode, luftrør og blodkar befinner seg, derfor er det veldig viktig at ett halsbånd brukes rett og at det ALDRI blir rykk eller trekk i ett halsbånd.  

Det er veldig viktig ved bruk av halsbånd at man har god kontakt og kommunikasjon med hunden sin, da unngår man å måtte styre/snakke med hunden via utstyret (halsbåndet).

Fordeler med halsbånd

  • Enkelt og fint å bruke under trening/kurs.
    Fordi det er enkelt og ta av og på, det gjør også at hundens bevegelser er helt frie. På for eksempel lure corsing, agillity, eller andre sporter hvor hunden er i veldig mye bevegelse, er det en fordel at den ikke har en sele eller noe annet som hindrer den i å bevege seg fritt.
  • Raskt å ta av/på hvis man bare skal ut på en kjapp tissetur.
    De fleste går på flere korte tisseturer i løpet av en dag, hvis hunden bare skal kjapt ut for å gå på do så er det enkelt og raskt og bare sette på ett halsbånd. På en sånn kort tur vil det mest sannsynligvis ikke skje noe som gjør at hunden kan bli skadet av bruken. Hvis du derimot har en hund som er veldig uforutsigbar i møte med andre hunder eller en som ikke går pent i bånd anbefales sele også på korte turer.
  • Kan sitte på til alle døgnets tider med for eksempel navn og nummer tag på.
    Mange hunder går ofte løse på tur i skogen eller andre steder, de er kanskje også i en hundebarnehage eller et offentlig sted med flere hunder. Da kan det være lurt å ha ett lett og tynt halsbånd med navn og nummer på hvis hunden skulle være så uheldig å klare å komme seg vekk fra de andre. Noen hunder har instinkter som gjør at de stikker, mens andre er eventyrlystene og kanskje litt ulydige. Hvis du har på navn og nummer tag er det mye større sjans for at du blir ringt med en gang hvis noen finner hunden din.
  • Kan brukes i tillegg til sele for ekstra kontroll under trening.
    Noen hunder kan av ulike grunner ha behov for å bli styrt av 2 personer, det kan for eksempel være hvis det er en blindehund under opplæring. Det kan også være til bruk hvis det er en hund som er utagerende mot andre hunder og man behøver ekstra kontroll over hunden.

Dette bør du vite om bruk av halsbånd

  • Stor risiko for nakkeskader (dokumentert gjennom forskning)
    Hunder som trekker kan pådra seg nakkesmerter og det er påvist fra forskning at hunder som bruker kjettingstrup får skader i strupehodet, spiserør, luftrør og skjoldbruskkjertel. Det er også bevist at ett halsbånd reduserer blodstrømmen til hjernen pga. innsnevring av øvre hulvene. En hund med nakkeskader kan finne på å trekke enda mer i båndet for å prøve å «rømme» fra smertene. Dermed har man en «ond sirkel» gående. Hvis man har en valp, en hund som trekker eller en hund man ikke har full kontroll på så anbefales det å bruke en sele. Husk: En hund kan plutselig ville løpe etter en katt, gjøre utfall mot en annen hund eller kanskje er du som eier uheldig og skli på isen. Dette vil gi hunden ett rykk i nakken.
  • Halsbånd kan være lett å komme seg ut av.
    Hvis hunden stopper og drar bakover eller vrir seg ut av halsbåndet kan det fort bli ett problem. Mange hunder som vil komme seg løs lærer seg denne teknikken veldig raskt.
  • Høy risiko for intraokulært trykk (væsketrykk inne i øyet).
    Hvis hunden trekker i ett halsbånd kan det skape trykk i øynene og forskning viser at hunder som bruker halsbånd har dette oftere enn hunder som bruker sele.

 

Hundesele

hundesele

POPULÆR: LEO-K9 hundeselene er blant de mest solgte hos Mikopet.no.

Det er både fordeler og ulemper med hundesele. Det er viktig med kommunikasjon mellom hund og eier for en behagelig, avslappende og god tur sammen. Sele er en type hundeutstyr som kan være litt «vanskeligere» å bruke enn å bare sette på hunden ett halsbånd. Det tar noe lengre tid, og det kan være flere spenner å feste før man er klar for tur. Det fins flere ulike hundeseler, blant annet: step-in sele, y sele, trekksele, antitrekksele og brystreimsele. Det kan være vanskelig å vite hvilken man skal velge, men det viktigste å huske på er at de fleste seler er generelt mindre skadelig enn halsbånd.

Fordeler med hundesele

  • Er generelt mye mindre skadelig enn halsbånd.
    Som forklart over så kan halsbånd være skadelig for hunden ved feil bruk, det kan sele også, men i det store og det hele så er en sele ett mye tryggere valg hvis man er usikker og hvis man har en hund som ikke konstant går pent i båndet. De eventuelle skadene som måtte oppstå ved bruk av feil sele er ikke like store som skadene som kommer av bruk av halsbånd feil.
  • Trykket som kommer på hunden fra trekk eller rykk blir godt fordelt over hundens kropp.
    At trykket og belastningen blir fordelt over hele kroppen istedenfor bare rundt nakke og hals er en fordel for de indre organene. Det forebygger også for akutte skader og senskader.
  • Viktige organer som skjoldbruskkjertel, strupehode, luftrør og blodkar blir ikke påvirket i stor grad hvis hunden trekker.
    Som skrevet over så blir ikke trykket på alle disse viktige indre organene når hunden bruker en sele, da selen har press på andre steder

Dette bør du vite om bruk av hundesele

  • Hvis man ikke trener hunden på å ikke trekke kan en sele bidra til at hunden «lærer» å trekke konstant.
    Dette er fordi trykket kommer over hele hundens kropp og det vil ikke være ubehagelig for hunden å trekke. Det er slitsomt for eier med en hund som trekker i hverdagen og på vanlige turer, og man bør derfor være tydelig på treningen fra hunden er valp hvis man ikke ønsker trekking i vanlig sele. Derimot kan man sette på en trekksele og lære hunden at da er det lov å trekke, hundene lærer etter en liten stund forskjellen på en vanlig sele og en trekksele og vil da etter kort tid forstå når det er lov å trekke og når det ikke er lov.
  • Kan hemme hundens bevegelser, blodsirkulasjon og skape store problemer for muskler og skjelett ved feil størrelse eller modell.
    Tips: Få hjelp av oppdretter, veterinær eller oss i Mikopet hvis du er usikker på hvilken type sele som kan passe til din hund. Som oftest er en Y-sele ett 100% safe valg, de aller fleste har gode justeringsmuligheter og de er laget sånn at de ikke skal hindre hundens bevegelser eller presse på noen viktige organer.
  • Kan feste seg i andre hunder ved lek eller i pinner/ting i hvis de går løs i en skog.
    Tips: Ta av selen når hunden leker eller er løs. Hvis du vil ha navnetag med nummer eller annen informasjon på hunden, kan dette festes i et halsbånd.

Mikopet | din dyrebutikk på nett

 

Del: