Hvordan forberede hunden til skitur?

Slik forbereder du hunden til skitur

Gå på ski med hunden

Vinteren er her og mange skal reise på fjellet, til hytta eller kanskje bare ta en rolig langrennstur i nærområdet der man bor. Uansett hva slags skitur som skal gjennomføres så krever det litt ekstra planlegging når man har hund.

Hvor gammel må hunden være for å bli med på skitur?

Før du legger ut på skitur med hunden er det viktigste at du har en hund som er helt ferdig utvokst. Hvor gammel hunden er når den er utvokst varierer veldig fra rase til rase. Men de små rasene er mye tidligere ferdig utvokst enn de store. En tommelfingerregel er at hvis hunden er av liten rase er den ferdig utvokst ved når den er ett år gammel. Medium rase ca 1,5 år. Stor rase 2 år. Hvis du er usikker på om din hund er klar for belastningen så er det lurt å forhøre seg med en veterinær eller oppdretter. Husk også å tilpasse turens lengde og tempo hvis hunden er gammel og/eller har noen tidligere skader.

 

Hunden må være godt trent

Det neste som er veldig viktig er at du har en hund som er godt trent og faktisk klarer å løpe den distansen du har tenkt til å gå på ski. En hund som får ‘’bare’’ vanlige gåturer på 30-45 min i hverdagen vil ikke klare en skitur på 2-3 timer. For å forberede hunden til skiturer i vinterhalvåret er det mange aktiviteter du kan gjøre, som for eksempe løpetur med hund eller sykkeltur med hund. Husk at all trening må økes gradvis, og det er viktig å starte forberedelsene og oppbygging av kondisjon i god tid. 

 

Lydighet er viktig for en god skiopplevelse

Det neste som mange ofte ikke har tenkt på før de er ute i skisporet er at den generelle dressuren og hverdagslydigheten må sitte 100%. Har du en hund som vil hilse på andre hunder? Eller som ikke bremser/stopper når du gir beskjed? Da kan det fort by på store problemer i skisporet. Tren på at hunden din skal kunne passere andre hunder uten å vise interesse. Hunden bør også stoppe og bremse farten på kommando. Dette er ting som er viktig at sitter 100% FØR skituren.

 

Gi hunden tid til å bli vant med utstyret

Når du tenker at hunden er utvokst, har god kondisjon og dressur, da er det på tide å tilvenne den utstyret den både skal ha på seg og være rundt. Sett på trekksele (denne er veldig viktig at sitter riktig og er godt tilpasset hunden), la hunden snuse og bli kjent med ski og staver. Kanskje må tilvenningen skje i korte økter over flere ganger. Husk at all innlæring skal være en god opplevelse og gøy for hunden!

LES OGSÅ: NÅR BØR HUNDEN BRUKE VINTERKLÆR?

Nå er dere klare for skitur! Første turen kan være lurt å teste seg frem der det ikke er så mange andre som ferdes, det kan også være lurt å teste litt flate områder før man begir seg ut på oppover og nedover bakker.

Den viktigste huskeregelen for deg som skal på skitur med hund

Desto bedre trent og lydig hunden din er, desto hyggeligere blir skituren for deg!
Desto bedre kontroll du har på ski og hastighet, desto hyggeligere blir skituren for hunden!

 

Mikopet | din dyrebutikk på nett

Del: