Tips til deg som skal på skitur med hund

Tips til deg som skal på skitur med hund

Gå på ski med hunden

Vinterlandet lokker, og det er på tide å ta med hunden ut i nypreppa langrennsløyper. I denne artikkelen deler vi en del utstyrstips som bidrar til at både to- og firbeinte får en bra tur!

Tidligere har vi skrevet om hvilke forberedelser du bør gjøre før du tar hunden med ut i skisporet. Nå er det tid for gjennomføring av skitur, og da er det viktig å ha riktig utstyr. Husk at det er mange hensyn å ta. Det å gå på ski med hund er noe ganske annet enn å gå gatelangs på beina.

Hvilken hundesele er best når du skal gå på ski med hunden? Hva må du ha med deg når jeg går på ski med hunden? Bør hunden ha potesokker eller hundesko? Hva er viktig å tenke på når vi skal ut på skitur med hunden? Alle disse spørsmålene skal vi prøve å få svart på.

Hva slags utstyr trengs for å gå på ski med hund?

Elastisk hundebånd

Det er viktig med en elastisk line for at hunden og føreren ikke skal få harde rykk i kroppen ved trekk. Det kan være en fordel at linen er over 2 meter, husk at hunden må løpe ganske langt foran deg for å være i god avstand til skiene.

Magebelte 

Magebelte er også et must for skitur. Å holde båndet til hunden i hånden er ikke optimalt da armene hele tiden er i bevegelse. Det fins mange ulike typer magebelter på markedet og man må prøve seg litt frem til hva man liker. Noen er brede med ekstra lommer til bæsjeposer og drikkeflaske, mens andre er helt tynne og lettere å ha på. Det viktigste er at det er lett å ta av og på hvis det skulle skje et uhell og at det er komfortabelt for fører å ha på.

 

elastisk line

Belte og elastisk bånd finner du her.

 

Riktig tilpasset trekksele

En behagelig trekksele som er riktig tilpasset er kanskje det viktigste utstyret for en skitur med hund. Det er viktig å IKKE la hunden trekke i «vanlig» sele og halsbånd. Dette kan gjøre at hunden får alvorlige skader.

hundesele

K9 Ett-klikk hundesele

 

Potesokker

Tynne potesokker anbefales fremfor sko eller andre potesokker med såle når hunden skal gå i terreng og være i aktivitet, spesielt hvis det er skare føre. Husk at det er bedre at potesokken er litt for stor enn at den er litt for liten, poten utvider seg når hunden tråkker ned. Hvis det ikke er skare føre eller dere ikke vil/kan bruke potesokker MÅ potene smøres inn med et tykt lag potefett UTEN vann før tur, husk å ta med potefett i sekken da dette må smøres på med jevne mellomrom underveis.

potesokker

4 pakning med vannavstøtende, fòret hundesokk

Langhårete hunder – Kondomdress til hund, for å unngå snø- og isklumper i pelsen


Noen hunder som er veldig langhåret kan få store snøballer tovet inn i pelsen, dette gjør at det lugger og er vondt for hunden å bevege seg. En tettsittende dress kan være et godt alternativ for å holde pelsen tørr, ren og slippe tovede snøballer i pelsen.

 

Korthårete hunder – Hundedekken


Hunder uten underull eller med kort pels kan bli kalde selv i bevegelse når det er minusgrader ute. For å gjøre skituren til en god opplevelse for hunden er det viktig at hundens kropp og muskler er varme. Husk at et hundedekken som skal brukes når hunden er i bevegelse. Dekkenet MÅ være litt romslig og gi hunden FULL bevegelsesfrihet. Det vil si at et hundedekken som er trangt eller veldig tettsittende foran ved skuldrene ikke er egnet til bruk når hunden skal trekke på skitur.

hundedekken

Perfekt for å holde varmen: Geilo skijakke/hundedekken

 

Annet utstyr du bør ta med på tur

Vannflaske og turskål

Hunden trenger mest trolig mer vann enn deg selv i løpet av turen, husk å ha med vannflaske og skål. Det anbefales ikke å la hunden drikke av bekker underveis fordi disse har veldig kaldt vann og hunden kan bli nedkjølt.

turskål og flaske

Kombo: Vann- og fôrbeholder med turskål

Matpakke til hunden


Følg nøye med på hunden hele turen, en hund gjør alt for eierene sine og vil prøve å henge på selv om den er sliten. Det er eiers ansvar å ta hensyn, ta pauser og følge med på når hunden blir sliten. Ikke alle hunder er flinke til å vise at de er slitne. Underveis på turen kan det være lurt å gi hunden en liten matpakke. Det fins flere typer våtfor på boks som er beregnet som lunsj og til tur, men det er også fint å ta med en liten pose tørrfor som hunden er vandt med å spise.

Se vårt utvalg av hundemat og godbiter

Ekstra sett potesokker


Det kan skje at man mister en potesokk eller tre, det er derfor lurt å ha et ekstra sett i sekken. Hvis det er skareføre er det viktig å bruke potesokker for å unngå såre, sprukne og vonde poter.

Potefett UTEN vann


Noen vil av ulike årsaker ikke bruke potesokker, men det er fortsatt viktig å beskytte potene. Derfor kan de smøres med et tykt lag potefett før turen. Dette vil slites bort underveis i turen, så husk å smøre på ofte!

Førstehjelpsskrin


Bandasje og kompress er viktig å ha med hvis det skulle skje uhell på for eksempel skienes stålkanter eller andre ting. Noen liker å ha litt kortere ski enn vanlig, og det anbefales for nybegynnere å ikke ha stålkanter på skiene. Uten stålkanter er det mindre sjanse for uhell og skader. Med kortere ski har man ofte også litt bedre kontroll og det kan være lettere å styre.

 

Teppe/underlag 


Gi hunden et underlag den kan ligge på når dere tar pause. Hunder med kort og tynn pels er veldig utsatt for urinveisinfeksjon. Selv hunder med mye pels vil gjerne ha et lunt og isolerende lag mellom magen og snøen.

Lett å ta med: Stor sammenrullbar reisematte

Mikopet | din dyrebutikk på nett

 

God tur!

 

Del: