Hva bør du tenke på som fersk valpeeier?

Valp som ligger på teppe

Ny valp | hundevalp

Fått deg valp? Det fører med seg en hel del forpliktelser, men også en drøss med gleder. I denne artikkelen deler vi en rekke gode tips som gjør deg best mulig forberedt på å ha en hund i hus.

I følge Norsk Kennel Klub ble det i 2021 registrert over 37000 hunder i Norge.  Alle disse hundene skal ha gode hjem å gå til, og det er ikke hundens ansvar - det er ditt ansvar å passe på at hunden trives og får dekket sine behov.

Vær forberedt

Uansett om din nye hund er voksen eller valp, så er det avgjørende at du som eier er godt forberedt på hva du går til. Det er faktisk snakk om et firbent familiemedlem som må tas godt vare på hver eneste dag, hele året, i hele hundens levetid. 

Hunder er forskjellige. Noen blir kanskje redde og nervøse av å komme i et nytt hjem, mens andre er mer avslappet og glade. 

Det viktigste er at du har gjort hjemmeleksen din. Du har snakket med oppdrettere, veterinærer og andre hundeeksperter. Du har lest deg opp og googlet. For å hjelpe deg litt på vei, deler vi i denne artikkelen en rekke tips for deg som skal få deg hund:

1. Sett av ekstra tid i starten

En hund trenger tid til å bli vant med et nytt hjem, nye mennesker og rutiner. Derfor er det viktig å sette av mye tid til å skape trygge rammer for hunden i starten. Kanskje dette er en god anledning til å ta ut ferie?

2. Sørg for at det meste av utstyr til hunden er på plass

Det er mye ting og tang som må være på plass når du får en hund. Du trenger kanskje ikke å ha alt i hus fra dag èn. Her er en huskeliste over hva du trenger fra første dag:

3. Sove med valpen

En valp trenger trygge rammer og tid til å bli kjent. Derfor bør du sove i samme rom som valpen i starten for at den ikke skal savne de trygge omgivelsene fra oppdretter for mye. Pass på at valpen har en fast plass å sove hver natt, dette bidrar til å skape en trygg ramme. Du kan også gi valpen en klut eller leke med søsknenes eller morens lukt på.

4. Gjøre hunden stueren

Vær forberedt på at valper tisser og bæsjer innendørs. Hundevalper behøver tissetrening (og bæsjetrening) for å unngå at de gjør fra seg på stuegulvet ditt. Treningen med å gjøre hunden stueren bør begynne så fort som mulig. Om man er flink med dette, kan man få en stueren valp i løpet av noen dager. 

Ta alltid valpen ut:

  • Etter at den har spist og drukket
  • Etter at den har sovet
  • Etter en lekeøkt
  • Når den begynner å snuse på gulvet samtidig som den gjerne går i sirkler
  • Når den tar seg en liten avstikker bort fra familien
  • Når det er lenge siden sist den var ute

5. Pass på hundens helse

Vær årvåken og flink til å passe på hundens helse, så sparer du både deg selv og hunden for massevis av problemer og utgifter. Her er noen sjekk-rutiner som kan være smarte å innføre på jevnlig basis:

  • Vaksinering av hunden- ta kontakt med en veterinær for å høre hva som anbefales
  • Tannpuss - start tidlig og puss tennene på hunden. Fire ganger i uka er anbefalt.
  • Sjekk ørene - sjekk om det er for mye ørevoks, rar lukt eller andre uhumskheter
  • Sjekk for kuler og sår - dra hendene over hele hunden ukentlig for å sjekke at alt er i orden
  • Klipp klørne - klipp jevnlig, du trenger ikke ta alt på en gang. Gi belønning.
  • Grooming - børst hunden jevnlig så har hunden det bra og ser bra ut

 

6. Riktig fôr til hunden
Pass på at hunden får riktig mat med riktig sammensetning av næringsstoffer. Det er mange produsenter av hundefòr på markedet, og det er sannsynligvis mange av dem som har egnet mat for din hund. Gi tørrfôr spesielt laget for valper. Se opp for høyt proteininnhold og ekstra vitaminer, da det kan være skadelig for den voksende valpen. Gi den mat to eller tre ganger om dagen. Etter femten minutter vil valpen som regel ha spist det den ønsker, så da kan du fjerne matskålen. Når valpen har blitt 10-12 uker gammel, så kan du gi den mat en gang om morgenen og en gang på kvelden.

fast levering

7. Dressur av hund

Udresserte valper er som uoppdragne unger; Både de og eierne blir lykkeligere om de klarer å oppføre seg. Noen klarer å få fremgang ved å snappe opp tips fra internett og andre hundeeiere, mens andre har stor glede av å gå på kurs.

Når du skal korrigere valpens adferd, blir det omtrent som å si NEI til et barn. Men når du sier NEI, bør du også vise hva som er riktig oppførsel. For eksempel, hvis han tygger opp avisen, ta den bort og bytt den ut med en av lekene hans. Ros ham for å tygge leken hans. Irettesettelser skal være tydelige og korte. Å slå skaper flere problemer enn det løser. Valpen kan bli redd, sjenert eller aggressiv. Gi alltid belønning for riktig oppførsel. Godbiter er en flott forsterker. Det samme gjelder kosing og klemming.

 

Vi håper du får glede av disse tipsene som ny hundeeier - lykke til!

 

Mikopet | din dyrebutikk på nett

Del: